Zdravíme všechny příznivce železniční historie a doufáme, že na našem blogu najdou vše, co potřebují. V případě zájmu nás můžete kontaktovat na naší e-mailové adrese.

11. června 2011

Železnica pre deti

Ve dnech 3-5. června 2011 proběhla v okolí Vrútek akce s názvem Železnica pre deti, konaná spolkem Výhrevňa Vrútky. První den byl charakteristický nákladním vlakem, taženým stroji 556036 ( Vrútky ) a 5340432 ( Olomouc ). Na trase, zpestřené 22 tunely a pěti monumentálními mosty, z Vrútek přes Harmanec jaskyňu do Zvolena jela jako vlaková lokomotiva "kremák" a přípřežní "štokr". Ze Zvolena pak přes Kremnici zpět do Vrútek se objevil "kremák" v čele vlaku a dostal tak možnost prezentovat se na tratích pro tuto lokomotivu dosti typických. Ve stanici Horná Štubňa se náš vlak nečekaně potkal s "ušatou" z Prievidzi, která se chystala do Vrútek na svůj sobotní výkon..
Sobota dopoledne započala jízdou 464001, proti proudu Váhu, ze Žiliny do Vrútek. Po krátkém pozdravu "ušaté" od tunelů pod hradem Strečno se vlaku ve Vrútkách zhostila zdejší "pětasedma" 475196. Ta doslova uháněla z Považí do kopců v nichž se nalézá stanice Kremnice.
Den třetí, poslední se z Vrútek vydal na trať do Harmance jaskyně "papoušek" 477013. Ten rozezněl rytmem tříválcového stroje dolinu podél říčky Teplice, aby mohl vyšlápnout k 4697,15 m dlouhému vrcholovému tunelu za Čremošným. Právě Čremošnianský tunel, postavený v letech 1936-1940, se svoji délkou stal nejdelším tunelem na Slovensku a od roku 1965 i významným zdrojem pitné vody pro Bánskou Bystrici, Zvolen a Žiar nad Hronom.



Text: Martin Holub
Foto: Petr Holub ©

Žádné komentáře:

Okomentovat