Zdravíme všechny příznivce železniční historie a doufáme, že na našem blogu najdou vše, co potřebují. V případě zájmu nás můžete kontaktovat na naší e-mailové adrese.

9. srpna 2012

110 let tratě Telč-Slavonice


O víkendu ve dnech 4 a 5. srpna oslavil traťový úsek Telč-Dačice-Slavonice 110 let od svého otevření. Tehdy se jednalo o druhý vybudovaný úsek tratě spojující Kostelec (Cejle) a Schwarzenau. První zatěžkávací vlak vyjel na trať 28. srpna 1902 a v neděli 7. září byla trať slavnostně předána do provozu. O rok později byl otevřen i třetí a poslední úsek tratě ze Slavonic do Waidhofenu. Po válce 22. června 1945 došlo k uzavření hranice mezi Rakouskem a Československem, čímž skončila pravidelná doprava mezi Slavonicemi a Rakouskem. Na jaře 1948 byla v místě státní hranice umístěna oboustranná výkolejka s uzamykatelnou kolejovou zábranou. O tři roky později došlo k snesení 10-ti metrů kolejí, čímž byla trať definitivně přerušena a dnes veškeré vlaky končí ve stanici Slavonice..

Oslav 110-tého výročí úseku Telč-Slavonice se zúčastnil brněnský "skaličák" 433001.Tomu o víkendu na několika místech tvořily dobové kulisy "škodovky". Konkrétně traktor Škoda 30 z Plzně a Škoda 440 z Mladé Boleslavi..







Text: Martin Holub
Foto: Jan Brychta ©

1 komentář: